Brojke na koje Kakanjci mogu biti ponosni: 8.000 posjeta na predstavama (1.200 više nego u 2016.godini), 23 izvedbe kakanjskih predstava, filmove gledalo 4.500 gledalaca (1.500 više nego u 2016.godini)

Tokom 2017.godine u kakanjskom kinu, u parku Doma kulture, te u školskom centru “Europa” prikazano je 11 stranih filmova (6 za odrasle i 5 za djecu) i jedan iz domaće produkcije. U kakanjskom kinu zabilježeno je 4.500 gledalaca što je za 1.500 više u odnosu na prošlu godinu.

U 2017.godini je upriličena i premijera dokumentarnog filma „50 godina javne ustanove – Dom naših želja“ u režiji Mirze Mušije. Cjelokupan projekat je nastao u vlastitoj domaćoj produkciji Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj, u saradnji sa kakanjskom FRAME produkcijom, i ovo je prvi takav projekat u pedeset godina dugoj historiji Ustanove.

Tokom 2017.godine u Domu kulture Kakanj realizirano je 40 pozorišnih aktivnosti. U odnosu na prethodne godine, 2017. je protekla u znaku vlastite produkcije, a brojka od 23 pozorišne izvedbe predstava Dramskog studija Kakanj i Škole glume Kakanj je važan pokazatelj. Domaća kakanjska pozorišna produkcija je u 2017.godini osvojila i nekoliko nagrada. Dramski studio je do danas proizveo 41 predstavu u vlastitoj produkciji (ili koprodukciji sa BNP Zenica i drugim), od čega 5 profesionalnih.

Predstave koje su igrane u prostorijama  Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj u 2017.godini posjetilo je 8.000 posjetilaca što je za 1.200 više u odnosu na prošlu godinu.

I ove godine Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj je, u saradnji sa Dječijom, omladinskom i lutkarskom scenom BNP-a Zenica i Forumom građana Zenica, bila dio Internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET, u kojem je učestvovala sa predstavom „Mali princ“.

U Gradskoj galeriji likovne umjetnosti Kakanj u 2017.godini je upriličeno 5 izložbi.

U okviru Kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani 2017” koja je upriličena u augustu organizirano je više od 50 događaja. Ovogodišnji „Kakanjski dani“ su prepoznati kao jedinstveni, originalni i za sve generacije. U kulturno-umjetničkom dijelu manifestacije bila su zastupljena velika i značajna imena kao što su : Josip Pejaković, Zijah Sokolović, Abdulah Sidran, Goran Milić, Ademir Kenović…

U saradnji Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj, muzičkih bendova, Gradskog hora, Hora “Bostan”, Crkvenog hora, Dramskog studija Kakanj, Škole glume Kakanj, Rudarske limene glazbe, Tamburaškog orkestra i drugih subjekata, u Kaknju je u 2016.godini organiziran  koncert domaće filmske muzike “Bilo jednom na Balkanu”. U 2017.godini koncert je zabilježio dva izvođenja, reprizno u Kaknju i gostovanje u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj je uspostavila dobru saradnju sa osnovnim i srednjim školama na području Kaknja. Realizirani su časovi historije u Muzeju Kaknja, radionice u Gradskoj galeriji, filmske projekcije, pozorišne predstave…

Muzej Kaknja tokom 2017.godine organizirao je 56  sadržaja, zabilježio 2.800 posjeta građana i otvorio svoju stručnu biblioteku. U 2017.godini su dovršeni radovi na uređenju nekropole stećaka u Nažbilju, tako da  Kakanj sada ima dvije uređene nekropole na kojima će se organizirati časovi za učenike osnovnih i srednjih škola. U toku je i realizacija projekta „Popis stećaka na području općine Kakanj”.