Organizirane radionice za djecu, počinje izgradnja sportskog poligona i dječijeg igrališta u gradskoj jezgri, na vrijeme isplaćene stipendije…

U Omladinskom centru Kakanj organiziran je serijal dječijih kreativnih radionica u organizaciji Udruženje građana “Alternative” Kakanj uz finansijsku podršku Općine Kakanj.

Kakanjski mališani imaju priliku da se druže i u okviru projekta pod nazivom “Kutak za djecu” koji je namijenjen djeci čije su porodice pogođene prirodnom nesrećom iz maja tekuće godine.

“Kutak za djecu” kojeg organizira Humanitarna organizacija “World Vision BiH” – Ured u Zenici se nalazi u prizemlju solitera 3. Ovaj prostor obezbijedila je Općina Kakanj.

Pored kreativnih radionica u Omladinskom centru i “Kutka za djecu” u prizemlju solitera 3, u Kaknju se realiziraju još jedna aktivnost koja je namijenjene kakanjskim mališanima. U Omladinskom centru Kakanj srijedom se održavaju radionice za djecu sa posebnim potrebama. Organizator radionica je Udruženje  roditelja i djece sa posebnim potrebama “Proljeće” Kakanj” uz finansijsku podršku Općine Kakanj.

U naselju Zgošća u toku su aktivnosti na izgradnji eko-parka i igrališta. Radove ukupne vrijednosti 46.893,54 KM finansira Općina Kakanj.

U gradskoj jezgi Kaknja u narednoj godini bit će izgrađen sportski polygon i dječije igralište. Izgradnju će finanisirati Tvornica cementa Kakanj donacijom od 55.000 KM, a značajna sredstva će izdvojiti i Općina Kakanj.

Djeci koja pohađaju osnovnu školu i čija je porodica u teškoj socijalnoj situaciji Općina Kakanj osigurava novac za školsku užinu. Visina naknade iznosi 1 KM po danu, 22 KM mjesečno po djetetu, a isplaćuje se za školsku godinu.

Općina Kakanj, putem Centra za socijalni rad Kakanj, isplaćuje jednokratne novčane pomoći za porođaj i opremu novorođenog djeteta

Općina Kakanj  izvršava svoje obaveze (14.400 KM) prema Dnevnom centru za djecu i odrasle s posebnim potrebama u Dobrinju (Visoko) koji brine o pomenutoj populaciji sa područja nekoliko općina. Općina Kakanj sufinansira (6.914 KM) i implementaciju projekta “Centar za rano podsticanje razvoja i ranu intervenciju za djecu s posebnim potrebama” u Zenici.

Općina Kakanj je redovno, od momenta okončanja konkursne procedure, mjesec za mjesec, isplaćivala općinske stipendije za učenike srednjih škola (izdvojeno 15.000 KM, 50 stipendija) i studente (izdvojeno 137.000 KM, 167 stipendija) . Redovno su izvršavanje i sve obaveze u pogledu sredstava za 30 korisnika općinskog programa stimulativnog zapošljavanja pripravnika.

Općina Kakanj redovno izvršava i svoje obaveze (209.000 KM) u pogledu isplata povlastica za prevoz učenika srednjih škola i studenata. Povlastice za prevoz iznose 100 % i 50 % ovisno od kategorije stanovništva kojoj korisnik pripada.

Učenicima generacije uz prigodne poklone isplaćeno je po 200 KM stimulacije (izdvojeno ukupno 2.500 KM).

Općina Kakanj je finansijski podržala projekat “Žogarije-loptarije” u kojem su učestvovale i kakanjske osnovne škole. Općina je finansirala i odlazak učenika OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Kakanj na finalno takmičenje “Žogarije-loptarije” koje je održano u Austriji.

Finansiran je i prevoz djece iz Kaknja na Kid's festival koji se održava u Sarajevu.