PVJ Kakanj zabilježila 129 intervencija, 67 intervencija manje u odnosu na prošlu godinu

Tokom 2016.godine Profesionalna vatrogasna jedinica Kakanj (PVJ) je imala ukupno 129 intervencija što je za 67 intervencija manje u odnosu na prošlu godinu. Ovakvi pozitivni rezultati su posljedica adekvatnog provođenja preventivnih mjera u oblasti zaštite od požara i posljedica porasta svijesti građana o opasnostima koje prijete u slučaju nastanka požara. Međutim, brojka šumskih požara i požara suhe trave i niskog rastinja je gotovo identična prošlogodišnjoj brojci što predstavlja obavezu da se u budućem periodu pojačaju aktivnosti na preventivnom djelovanju u ovoj oblasti. Ta aktivnost obuhvata i obavezu da u preventivnim aktivnostima više učestvuju i pravna lica iz oblasti šumarstva, te da ista budu više osposobljena za gašenje požara čime bi adekvatnije izvršavala svoju zakonsku obavezu.

U slučajevima požara na vozilima i saobraćajnim nesrećama kakanjski vatrogasci su intervenirali 8 puta što je za 4 manje u odnosu na prošlu godinu. Broj tehničkih intervencija koje se odnose na otključavanje stanova, prijevoz vode i slično iznosi 24 što je duplo manje u odnosu na prošlu godinu.

Broj intervencija u slučajevima požara na stambenim objektima iznosio je 5 što je također duplo manje u odnosu na prošlu godinu. U slučajevima zapaljenja dimnjaka vatrogasci su intervenirali 15 puta, dok je prošle godine brojka ovih intervencija iznosila 13.

U slučajevima zapaljenja kontejnera, guma i sijena broj intervencija je iznosio 26, dok je prošle godine broj intervencija ove vrste bio 56.

Tokom 2016.godine na području Kaknja prikupljena su 43 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava, a radilo se o tromblonima, minama, bombama i slično. Prikupljeno je i 120 komada sitne municije kalibra 7,62 mm.

U 2016.godini težište djelovanja Službe civilne zaštite u pogledu sanacije klizišta bilo je na sanaciji klizišta koja ugrožavaju stambene objekte. Odvodnja oborinskih i podzemnih voda iz zone klizišta vršena je u saradnji sa stanovništvom na način da se drenažne cijevi dodijele vlasnicima parcela, te da oni izvrše ugradnju. U svrhu iskopa kanala, te za izradu drenaže i uklanjanje dijelova kliznih površina koji su sprečavali prohodnost puteva Služba civilne zaštite je angažirala mehanizaciju. Ove palijativne mjere su provedene u Lučićima, Modrinju, Brnju, Desetniku, Bukovlju, Hausovićima, Zagrađu, Živaljima, Velikim Trnovcima, Vehabima, Povezicama, Nažbilju, te u blizini Vatrogasnom doma Doboj.

Početkom decembra 2016.godine počeli su radovi na sanaciji klizišta u naseljima Brnj, Kraljeva Sutjeska i Tršće, te u ulici Omera Maslića, na lokacijama gdje su ugroženi stambeni objekti i infrastruktura. Realizacijom ovi aktivnosti steći će uslovi za povratak jedne porodice kući (Kraljeva Sutjeska), dok će na ostalim lokacijama biti umanjen sigurnosni rizik.

Općina Kakanj kontinuirano radi na jačanju i materijalnom opremanju struktura civilne zaštite. Tokom 2016.godine izvršena je nabavka specijaliziranog vozila četverotočkaša za potrebe Profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj. Radi se o četverotočkašu specijaliziranom za više namjena. Naime, vozilo ima priključak za grtalicu pa će se moći upotrebljavati i za čišćenje puteva od snijega pri intervenciji vatrogasaca. Vozilo ima i prikolicu. Ove karakteristike će omogućiti da tokom ljetnog i zimskog perioda vatrogasci mogu brzo stići do svake lokacije na kojoj se ukaže potreba za intervencijom, a bit će u prilici da sa ovim vozilom sa bilo koje tačke izvrše transport povrijeđenih lica, da izvrše dostavu hrane i lijekova na svaku lokaciju itd.

Izvršena je i nabavka rafting-čamca sa opremom, nabavka motorne pile, uniformi za intervencije, šljemova… Izvršena je i nabavka 10 kompleta uniformi za povjerenike civilne zaštite, te nabavka materijalno-tehničkih sredstava za jedinice civilne zaštite opće namjene (lopate, kramp, sjekire, rukavice).

Tokom 2016.godine izvršena je obuka 6 pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj u oblasti spašavanja na vodi i pod vodom.

Na Susretima vatrogasaca Zeničko-dobojskog kantona, koje je povodom 4. maja–Svjetskog dana vatrogasaca, organizirao Vatrogasni savez ZDK  7. maja 2016.godine u Nemili (Zenica) učestvovali su i profesionalni i dobrovoljni vatrogasci iz Kaknja. Manifestacija čiji je cilj zbližavanje, druženje i širenje saradnje među vatrogascima ZDK sadržavala je pokazne vježbe koje su izveli vatrogasci iz Kaknja (podmladak i muško odjeljenje), Zenice – žensko i muško odjeljenje i Visokog – muško odjeljenje. U izvođenju pokaznih vježbi kakanjski vatrogasci su, između ostalog, koristili i vatrogasnu pušku, te vatrogasni top – savremena sredstva za gašenje požara koja je prošle godine kupila Općina Kakanj. Upriličene su i sportske aktivnosti u kojima su kakanjski vatrogasci ostvarili odlične rezultate. U navlačenju konopca naši vatrogasci su osvojili prvo, a u šahu treće mjesto. Domaćin ove manifestacije bilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica.