Biografija

Nermin Mandra je rođen 17. decembra 1969. godine. Mašinsku tehničku školu završio je u Kaknju, a Mašinski fakultet u Sarajevu.

U prijeratnom periodu igrao je za Košarkaški klub „Termoelektrana“ Kakanj čiju tradiciju baštini današnji Košarkaški klub „Kakanj“  osvajač Prvenstvu BiH – Liga 12 u sezoni 2015/2016.

Od 1994. do 2001. godine obavljao je dužnost direktora, te  glavnog i odgovornog urednika JP “Radio Kakanj”.

U periodu 2001 – 2003. godina radio je u Termoelektrani Kakanj.

Na dužnost ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi ZDK imenovan je 2003. godine.  Ovu dužnost obavljao je u dva mandata. U to vrijeme obavljao je i dužnost komandanta Kantonalnog štaba civilne zaštite, bio je član uprava nekoliko sportskih klubova, te član organizacionih odbora sportskih i drugih manifestacija.

Period u kojem je obavljao dužnost kantonalnog ministra ostao je zapamćen kao period intenzivne izgradnje cesta na području našeg kantona, a jedna od saobraćajnica koje su u tom periodu asfaltirane je i ona koja vodi do Ponijera.

Nakon isteka drugog mandata vraća se u Kakanj na mjesto pomoćnika direktora Termoelektrane Kakanj.

Na lokalnim izborima koji su održani 7. oktobra 2012. godine, kao kandidat SDA, izabran je za načelnika Općine Kakanj.

Obavljao je i dužnost člana Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH.

Na lokalnim izborima koji su održani 2.oktobra 2016.godine ponovo je izabran za načelnika Općine Kakanj.

Oženjen je,  otac dvoje djece.

Stupanjem na dužnost načelnika Kaknja pokrenuo je opsežne aktivnosti na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta u Kaknju, te osiguranju pogodnosti za investicije.

Na dužnosti načelnika Općine Kakanj pokrenuo je brojne pozitivne procese u Kaknju. Kakanj je u značajnoj mjeri povećao budžet, kao i izdvajanja za podsticaje u poduzetništvu i poljoprivredi, izdvajanja za ekologiju, sport i kulturu. Izgrađeni su novi savremeni administrativni objekti, izvršena rekonstrukcija javnih objekata u kojima se pružaju usluge građanima, Kakanj je dobio nove, modernije i funkcionalnije saobraćajne i druge urbane konture. Sve to je realizirano bez kreditnih zaduženja. U proteklim godinama Kakanj je bio domaćin velikih događaja, te je proslavljao brojne pobjede na sportskim, muzičkim i drugim poljima.

U sve ove pozitivne procese načelnik Nermin Mandra je utkao svoju energiju, radni polet, entuzijazam i vizionarstvo.