Boračko-invalidska zaštita: Redovno izvršavanje obaveza

U Službi za boračko-invalidsku zaštitu, raseljena lica, izbjeglice i povratnike tokom 2013. godine obrađen je 6.081 predmet.

Zaprimljen je i obrađen 2.241 zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć pripadnicima boračkih kategorija, te je za ovu svrhu isplaćeno 96.515 KM. Pitanja boraca su u nadležnosti ZDK i F BiH, no Općina Kakanj je ipak, cijeneći položaj ove populacije, izdvojila značajan iznos kako bi se pomoglo ovoj populaciji.

U svrhu plaćanja sredstava za rad boračkih organizacija isplaćeno je 60.968,65 KM, dok je za obilježavanje značajnih datuma utrošeno 12.743,24 KM.

U svrhu podrške povratnicima, u Budžetu Općine Kakanj za 2013. godinu planiran je iznos od 50.000 KM. U 2013. godini pozitivno je riješeno 29 zahtjeva za pomoć povratnicima.

U djelokrugu boračko-invalidske zaštite vrijedi izdvojiti pomoć Općine Kakanj pri formiranju Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj u čiji sastav je ušlo 10 boračkih udruženja.

Uz pomoć Općine Kakanj, Savez udruženja boračkih organizacije općine Kakanj izvršio je adaptaciju svojih prostorija koje se nalaze u ulici Alije Izetbegovića (soliter 1) čime su u značajnoj mjeri poboljšani uslovi za rad Saveza i sveopća nastojanja da se osigura što bolji materijalni i socijalni status boračkih populacija.

Tokom cijele godine prisutan je problem kašnjenja Ministarstva za boračka pitanja ZDK u izvršavanju svojih obaveza prema boračkim kategorijama (pomoć zbog teške ekonomske situacije, pomoć za liječenje, troškovi dženaze/sahrane…).