Načelnik Nermin Mandra: Prihvatit ću mandat zastupnika u državnom parlamentu, ponosan sam na svakog ko je na lijep način promovirao Kakanj

U Nezavisnim novinama “Naša riječ” Zenica od 30.10.2018. godine objavljen je intervju sa načelnikom Općine Kakanj Nerminom Mandrom.

NR: Na održanim izborima dobili ste jaku podršku birača, što Vam je obezbijedilo i zastupničko mjesto u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Hoćete li prihvatiti zastupnički mandat koji ste osvojili?

Da, prihvatit ću mandat zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Moj angažman u državnom parlamentu će značiti puno i Kaknju i svim drugim lokalnim zajednicama obzirom da ću uporno raditi na približavanju viših nivoa vlasti lokalnim zajednicama i građanima koji veći dio svojih potreba ostvaruju upravo na lokalnom nivou. Posebno ću insistirati na povećanoj pažnji prema lokalnim zajednicama u procesu pristupanja naše države Evropskoj uniji. Obzirom na iskustvo koje nosim iz lokalne zajednice, nastojat ću da se put približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji promatra i kroz prizmu primjene evropskih standarda u lokalnim zajednicama. Uređene lokalne zajednice znače uređenu državu BiH koja čvrsto korača ka evropskoj porodici razvijenih i snažnih država.

NR: Koje su zakonske procedure za biranje Vašeg nasljednika za načelničku poziciju? Ima li naznaka ko bi Vas mogao zamijeniti?

Zakon je definirao potrebu održavanja prijevremenih izbora za načelnika. Vjerujem da će na prijevremenim izborima građani Kaknja izabrati kandidata kojeg će predložiti Stranka demokratske akcije (SDA) jer će jedino taj kandidat moći nastaviti kakanjsku uzlaznu putanju u svim segmentima društvenog aktivizma i rada. Takav kandidat će imati i moju svesrdnu podršku, pomoć i oslonac jer je i meni lično i Stranci demokratske akcije zaista važno da Kakanj nastavi napredovati kroz realizaciju brojnih projekata koji su u značajnoj mjeri već osmišljeni i koji će biti navedeni u izbornoj platformi za kakanjske vanredne izbore za načelnika.

NR: Na čemu ćete bazirati svoj rad u Parlamentu BiH?

Pored stavljanja u fokus lokalnih zajednica kao nivoa vlasti koji je najbliži građanima i koji zaslužuje veću pažnju viših nivoa vlasti, zalagat ću se i za izgradnju stabilnosti u BiH. U osnovi ovog važnog faktora bez kojeg nema razvoja je politička stabilnost koja se može postići relaksacijom odnosa u državnom parlamentu. Ta relaksacija se može ostvariti kroz izbjegavanje svake vrste tenzija, kroz otvoreni i korektan razgovor u kojem se uvažava mišljenje drugog i drugačijeg, kroz kulturu dijaloga, kroz usaglašavanje i približavanje stavova, kroz uvažavanje različitih mišljenja, želja, stremljenja, emocija…

Zalagat ću se i za ubrzani razvoj Bosne i Hercegovine, posebno u ekonomskom i infrastrukturnom smislu. Uz stabilnost i razvoj, integracije u Evropsku uniju i NATO će biti u fokusu mog rada i zalaganja u državnom parlamentu.

NR: Mnogo projekata je realizirano u općini Kakanj u proteklih nekoliko godina, na koje ste projekte posebno ponosni, a da su realizirani za vrijeme Vašeg mandata? Hoće li neki započeti projekti dočekati Vašeg nasljednika?

Ponosni smo na iznos poticaja koje izdvajamo za poduzetništvo i poljoprivredu, na iznos koji dajemo za sport i kulturu, na brojne realizirane infrastrukturne projekte. Ponosni smo na kakanjske privrednike i njihovu pokazanu društvenu odgovornost. Ponosni smo na rezultate kakanjskog sporta, na naše građane koji su kroz nekoliko velikih humanitarnih akcija probudili region i na svakog našeg sugrađanina koji je ostvario zapažen rezultat u sferi nauke, obrazovanja, inovacija, muzike, sporta, kulture… Ponosni smo na svakog ko je na lijep način promovirao Kakanj, a takvih je bilo zaista puno.

Ponosni smo na novu savremenu zgradu Općine, na Poduzetničku zonu Vrtlište, na rekonstruisanu glavnu gradsku saobraćajnicu, na obnovljeni Dom kulture, na osnovani Muzej Kaknja i Gradsku galeriju, na činjenicu da smo kroz izgradnju 6 zgrada socijalnog stanovanja značajno unaprijedili kvalitet života naših sugrađana  Roma…

Ponosni smo na brojne ekološke projekte poput podzemnih kontejnera i projekta utopljavanja svih javnih objekata, poput iz temelja obnovljenog voznog parka našeg komunalnog preduzeća, poput obimnih radova na rekonstrukciji mreže daljinskog grijanja… Ponosni smo na novu sportsku dvoranu, i biciklističke staze, i nova igrališta, na izgrađeni hemodijalizni centar, na ugrađeni video nadzor na području cijele općine, na osvijetljenu ski-stazu Ponijeri, na objavljenu Monografiju „Kakanj u Odbrambenom i oslobodilačkom ratu“ 1992-1995. godina…

Preostalo je još nekoliko projekata koje će završiti moj nasljednik na dužnosti načelnika. Izdvajam izgradnju nove sportske dvorane koja je u završnoj fazi.