Obrazovanje u Kaknju: Izvršene sve obaveze prema školarcima

U svrhu sufinansiranja prevoza za 298 učenika srednjih škola i 30 studenata u školskoj/akademskoj 2012/2013. godini u Budžetu Općine Kakanj opredijeljen je iznos od 215.000 KM. U školskoj/akademskoj 2013/2014. godini povlastice za prevoz koristi ukupno 325 učenika i studenata.

Općina Kakanj plaća troškove prevoza za učenike srednjih škola i studente u iznosu od 100 % i 50%, ovisno od kategorije kojoj učenik pripada.

Dok je sufinansiranje prevoza za srednjoškolce u nadležnosti općina, za finansiranje prevoza učenika osnovnih škola nadležan je ZDK.

U segmentu poslova obezbjeđenja prevoza učenika i studenata, 2013. godinu obilježio je problem osiguranja prevoza učenika iz Karaulskog Polja do škola u Kaknju, obzirom na saobraćajnu ugroženost stanovnika ovog naselja nakon što je  regionalni saobraćaj preusmjeren na neuslovnu saobraćajnicu kroz ovo naselje.

Dok je Općina Kakanj, u skladu sa svojim nadležnostima, obezbjedila i sufinansirala prevoz srednjoškolaca iz ovog naselja, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK je odbilo to isto učiniti za učenike osnovnih škola navodeći “da se bilo kakva dodatna zahvatanja potrebnih finansijskih sredstava moraju blagovremeno planirati, odnosno osigurati u Budžetu Kantona”.

  1. godinu obilježilo je i pokretanje aktivnosti na formiranju područnog odjeljenja Osnovne muzičke škole u Kaknju, prijem u uredu načelnika za pobjednike na školskim takmičenjima (uz nagrade), prijem za maturante i diplomante – djecu šehida i poginulih boraca…