Park prijateljstva, igralište u MZ Kakanj 2, asfaltirana dva sportska poligona na Bočici, počela realizacija projekta “Oaza”

U 2016.godini u gradskoj jezgri Kaknja izgrađen je Park prijateljstva koji obuhvata sportski poligon i dječije igralište. Park je izgrađen zahvaljujući novčanoj donaciji bratske Općine Aliağa u iznosu od 100.000 KM. U drugoj polovini 2016.godine započeli su radovi na izgradnji igrališta u blizini OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” u MZ Kakanj 2. Igralište se gradi zahvaljujući novčanoj donaciji Tvornice cementa Kakanj u vrijednosti od 55.000 KM. Nakon što je izvršeno asfaltiranje staza počele su i aktivnosti na postavljanju mobilijara.

Planinarski dom “Bočica” sa okolnim bajkovitim ambijentom postao je reprezentativna lokacija na kojoj se svakodnevno odvijaju važni događaji za kakanjsku lokalnu zajednicu, a sve češće sudionici ovih događaja su ljudi koji u Kakanj i BiH dolaze iz drugih zemalja. Sa željom da ovakav trend dobije dodatni zamajac, Općina Kakanj nastoji da bude podrška Planinarskom društvu “Bobovac”, te da pomogne u nastojanjima da se infrastruktura Planinarskog doma “Bočica” kontinuirano unapređuje. U skladu sa takvim opredjeljenjem, Općina Kakanj je realizirala radove na asfaltiranju dva sportska poligona u dvorištu Planinarskog doma “Bočica”, jednog za odbojku i rukomet, a drugog za basket. Vrijednost radova je 18.178,69 KM.

U toku su radovi na realizaciji projekta “Oaza” u okviru kojeg će se ilegalna deponija smeća i zapuštena zona pomoćnog stadiona FK “Rudar” pretvoriti u funkcionalnu i edukativnu urbanu zonu (igralište i drugi sadržaji). Cilj projekta koji se finansira sredstvima “Canada Fund for Local Initiatives” i Općine Kakanj je  podići svijest o potrebi zaštite okoliša i njegovoj ulozi u poboljšanju kvaliteta života u zagađenoj urbanoj sredini. Projekat implementira Udruženje za pomoć i razvoj “Hajde” u partnerstvu sa Udruženjem “Savjet održive gradnje”. U okviru aktivnosti na realizaciji projekta “Oaza” radit će se na raščišćavanju ilegalne deponije smeća u naselju Varda. Na toj lokaciji izgradit će se edukativno-rekreativno-zabavni park za djecu i omladinu koji će imati mnoštvo sadržaja koji će podizati svijest posjetilaca o važnosti zaštite životne sredine. Ovaj projekat je ocijenjen važnim i za FK “Rudar” Kakanj koji će dobiti pomoćni teren pogodan za treninge prvog tima, ali i za takmičarske nastupe mlađih selekcija koje više neće biti prinuđene tražiti terene za nastupe u drugim općinama.